Student Life : Study

Hai Assalamualaikum!


Hollaaaa. Here's another update from me before a week off.


Ada tak yang mengalami masalah pembelajaran? I mean, like susah nak hadam topics yang guru/pensyarah dah pernah terangkan? If yes, phewwww same here! 😜

I once asked my friend macam mana dia study, macam mana dia boleh score exam sampai result maintain gempak, ni wa tak tipu. Kalau tak, wa tak tanya dia. Nak tau pointer dia? Try cari orangnya 😏. Penilaian secara kasar eh, dia normal je like others, like me, yang jenis suka main-main, berjalan tak ingat dunia semua lah. Pendek kata, bukan jenis ulat buku. Then, secara tak sengaja I asked him..Bruhh nasib baik dia tak kata wa buang tebiat tetiba tanya soalan luar biasa.


Cara belajar .

He said, setiap malam dia belajar. Bukan belajar over gila okay? Dia just revise semula apa yang dia belajar dalam kelas. Recall lah maksudnya. Ini sangat membantu sebenarnya. Tak ingat banyak, ingat sikit-sikit pun okay. Just recall okay? But I'm so lazyyzZZZ, sometimes. uhuks

Next, jangan study last minutes. Seriously kalau rasa nak cover semua topik dengan jayanya, jangan pernah study last minit gais. Memang lah sekarang berlagak keluar statement students power boleh cover semua topik within a night bla bla bla. Tapi rabak jugak lah bro nak hadap notes yang bapak banyak.*talked based on experience* kuikui. Having this kind of habit? Ohoo you're not alone! Seppp sikit! wehuuu 😉


He prefers to study alone. Grouping and partner also okay. Cuma lebih selesa secara sendiri. Kalau ada yang tak faham baru refer kawan-kawan/pensyarah. Uhuu tak dinafikan, ada banyak kebaikan study by group ni. Tapi kadang-kadang ada je percanggahan pendapat/mazhab and whatsoever. Tapi digalakkan study secara berkumpulan untuk lebih faham. Ini semua depends on you guys. Rajin-rajin share ilmu kalau dah master sesuatu topik. Awak share tu bukan awak free free je improve pengetahuan kawan-kawan awak tu, but also improve yours too. Senang cerita, we complete each others lah okay 😆

*Saya suka belajar sendiri* ihiks



Apa yang dia buat sewaktu hampir dengan tarikh exam ?

Tak study. I repeat, tak study....sangat.
But he did study by chapters....earlier, follow up satu satu, mark any important point (keyword), make short notes (teori)..Oh btw, you can elaborate points penting using keyword yang awak sendiri dah highlight.



Cara handle masalah dalam perkahwinan persahabatan sewaktu hampir dengan peperiksaan .

Okay part ni nasib baik dia mengaku dia sendiri mengalami masalah dalam persahabatan. Eceh tipu nauu kalau kata takdeee. Tapi yang ni dia just go through, tak detail. The most important thing is, do apologize tak kira salah siapa pun. Just apologize. Come on lah, ego tinggi melangit nak bawak kemana wak? Orang yang memaafkan orang lain ni lagi murni hatinya. RESPECT! Apapun, keep reminding yourself...kita berjaya pun berkat kawan-kawan kita juga. Berkat doa mereka. Kita baik dengan orang, orang pun baik dengan kita. Er tak semua, but I believe those words. Eheh .


Oh ya lagi satu, bila kita semangat nak study, kemain orang soksek soksek kat belakang kita. Bajet rajin lah, konon pandai sangat lah, budak rajin tak campur orang and bla bla blaaaa (apalagi yang manusia ni dengki ni). But he said, tak payah amik tahu pasal orang sekeliling nak kata apa pasal kita, just be yourself jer kalau dah memang tak boleh nak group ke apa tak ada manfaat pun. Chill, kita buat baik dengan org lain, inshaaAllah akan di balas dengan baik and you just have to stay positive.


Jenis suka revise balik tak apa yang dah study sebelum betul betul masuk dewan ?  

NOPE! He's not. Dia macam ni tau, kalau dah study betul betul dan faham apa yang kita dah belajar inshaaAllah akan dapat masuk otak. Sebelum masuk dewan peperiksaan, jangan buka apa apa notes. Just tawakal, redha, yakin, tapi jangan overconfident dan banyakkan selawat before masuk dewan.


Aci tak kalau nak suruh baca conversation bawah ni. Penat der menaip! 


😂😂😂😂😂




Uhuh there are lots to be shared. But I think I can't make it since entry ni berjela panjangnya. Thankyou duk pulun habiskan bacaan awak! eheee.



Thankyou Fariz for 'Boosting Study Tips' .
Nak harapkan wa, memang jenuh lah fikir apa tips nak share. Selama ni main redah je takdak tips apapun. But still alhamdulillah, pointer terjaga huhu. Pasni boleh lah ubah cara belajar 🙊



Nak share tips study awak? Saya alu-alukannn!
Sharing is caring kan? 😉





p/s : Do mention me dekat tagboard untuk blogger yang join segmen bloglist sebelum ni tapi tak tersenarai dalam fixed bloglist saya. Saya takut terlepas pandang 😊


Till then, have a nice day ahead!
Regards,
Adda.















               

AsyaAmin - Fixed Bloglist Segment [TAMAT]

Hai Assalamualaikum, 

Ini merupakan segmen bloglist pertama yang saya laksanakan. Since dashboard dah bertukar wajah, saya jarang check reading list. Selalu dashboard terus paparkan list blog yang kita follow right after kita tekan home kan? But now we have to check it ownself. That's why saya adakan segmen ni. Saya nak create bloglist tetap. TETAP okay :)


Hopefully, ramai take part dalam segmen ni. Don't worry, sesiapa yang join akan termasuk dalam bloglist tetap saya ;)










Syarat-syarat untuk join bloglist ni mudah sangat,

1. Follow blog ni AsyaAmin , inshaaAllah  I'll follow back
2. Buat entri bertajuk 'AsyaAmin - Fixed Bloglist Segment'
3. Copy banner, letakkan di entry dan backlink kan ke sini.
6. Tinggalkan komen di entry ini dengan link url penyertaan

Tarikh mula : 17 Disember 2016
Tarikh tamat : 23 Disember 2016


Terlalu cepatt, I guess. But that's enough kot ;D
Dijemput semua rakan blogger untuk join dan memeriahkan segmen ini!
Selamat bersegmen!



Btw, kepada yang dah follow blog saya but tak tersenarai dalam bloglist sedia ada pun dijemput join sama :)






Have a nice day ahead.
Regards,
Adda.




p/s : Thankyou kepada semua yang sudi joined! As i promised, saya akan masukkan kesemua yang sertai segmen ni dalam blogslist tetap saya. Boleh lah berjalan jalan ke bloglist tetap ni nanti. Thankyou. Will do it soon. I'll be off for a week. stay tuned! ;)

Giveaway by Pulsera MY



Hai Assalamualaikum,

Excited bila check tagboard, kak Syafiqa Hatta jemput saya join GA yang dia anjurkan.
Saya sangatlah malas kurang rajin nak join any Giveaway, hm depends sbnrnya. InshaaAllah lepasni saya rajinkan diri join GA yang dianjurkan(kalau ada yang jemput) kuikui. Tapi saya tertarik nak join GA akak cantik ni. Ehem, saya suka gelang tauuuu ;D


So, taraaa...

>KLIK BANNER UNTUK SERTAI<


Syarat-syaratnya cukup mudah dan simple. I know awak semua ni sangat malas nak follow syarat2 yang terlalu banyak right? Haha jangan risau, syarat GA ni sangat lah easy. Go check em. Klik banner to join. Also, GA ini berlangsung pada 12 DISEMBER 2016 - 16 JANUARI 2017. Phew lama lagi. Hangpa pi lah usha GA ni. Mana tau rezeki ;)


Saya dah, awak bila lagi?
 #showyoursupport



Btw, saya takdakk instagram :')
Tapi saya boleh tolong promote dekat pesbukkk. ahaks ;P





Till then,
Have a nice day ahead.

Regards,
Adda.


Speak to yourself, you are worth it.




Hai Assalamualaikum.



"There's a hope that's waiting for you in the dark"
I have nothing to show/say.
Just...




(google's picture)




Even myself, wrestle with the dark side. 
Drag yourself towards good things
Never give up.
HEAD UP ;)
















Have a nice day ahead.
Regards,
Adda.