Self Esteem

Hai Assalamualaikum.



Ada apa dengan self esteem? Penting sangat ke self esteem ni?
Well, semua orang mahukan yang terbaik.Tapi, bukan semua mampu jadi yang terbaik.
Psttt, at least you try bruhh. Chill.


So, apa yang awak semua faham tentang self esteem?
Harga diri, kepercayaan diri, keyakinan diri etc. Ini apa yang mostly people noted kan. Betul, tak kata salah. To be honest, aku berkawan baik dengan rasa rendah diri. Kawan BAIK okay. True! Kadangkala 'Low Self Esteem' bukan hanya terjadi kepada mereka yang mengalami kekurangan seperti kelainan upaya, kurang berharta etc. Tapi,  boleh jadi pada mereka yang berjawatan tinggi, berharta etc.


So guys,
how to overcome this things?


Here it is.

First thing first okay. Stop Comparing Yourself With Others. Highlighted!

When you do, well sure you will find the fact that "there are better and maybe worse than you". Who knows kan? Masa tu lah kau mula rendah diri once kau dapat tahu segala jenis kelemahan yang wujud, segala jenis kelebihan yang perlu kau compete. Serious, if you constantly keep on comparing yourself with others, then you will meet with those who have not been able to emulate.





Next what?
People always tend to be happy when they got compliments. But hey, there's certain people who reject those valuable words. Things you have to know on how to build up your self esteem, do not reject those praise.  Bukan maknanya kau perlu kata, "Come on, bukan aku lah kalau benda ni tak berjaya", "Oh, aku memang pakar bab ni" bilamana orang puji kau. NO! Itu membangga diri. Don't ever do that. Orang menyampah ada ler. But at least, you say.."Terima kasih" even kau rasa what? huh? there is no need for people to praise me sebab benda simple gini. Bro, just thanked them. It is easy tho.




"Do not speak ill of Yourself" and please, you better don't!
You will not going to have a high self esteem when you continued to vilify yourself like, "Aku tak boleh." "Semua benda aku buat end up worst." Blerghhh Dude, these feel just ruin your day and what to say, it will reduce your self esteem bro sis.






Other than that, find your own way.Wake up, get a life. stop making people dictate your life since you know what is best for you and not them who knows nothing. Buat itu, buat ini, tak boleh buat itu, tak boleh buat ini bla bla bla...Hello, kau bukan robot yang perlu diprogramkan.





Oh tak lupa juga, Surround yourself with positive people is all you need. Why? Okay, let yourself surrounded by negative people. What do you think will happen? Yang selalu menjatuhkan, yang membezakan, yang menyekat any achievement of your success. Also, your confidence goes down, seriously. Positive environment will build a positive spirit within you. I take this seriously guys.  Positive people always support and not DESTROY.





What else? Mind to share?
Honestly, me..myself having low self esteem. What? Aku pun manusia biasa jugak but have slowly build self-esteem. Bangkit dan berjuang lah melawan rasa rendah diri tu okay. Baby, you are so precious. Ingat tu.
 Chill!











Hope it helps, tak banyak...sikit pun jadi.
Ahaks. Regards,
Adda.


Comments

  1. thank you addang :)
    susah betul nak overcome low self esteem ni T___T

    ReplyDelete
  2. Thank you awaaaa sudi share ❤

    ReplyDelete
  3. thank you for the self esteem booster ;)

    ReplyDelete
  4. Yup betul tu.. Info yg menarik.. Apa2 pun yg penting kena yakin pada diri sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks! agreed! 😊👍🏻

      Delete
  5. thankyou sangat utk entry ni. nest week saya ade buat presentation pasal self esteem ni. bolehla rujuk sikit2 xD yay thankss

    ReplyDelete
    Replies
    1. yr welcome awak. all the best 😘

      Delete
  6. selalu je low self-esteem especially bila masuk degree nih and jumpa ramai budak yang hebat-hebat. Selalunya just jadi diri sendiri and try the best untuk yakin dengan diri sendiri ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh betul tu. trust yrself! 😘

      Delete
  7. tengok insta boleh membuatkan self esteem jatuh ke laut

    ReplyDelete
  8. Semua points pun betul tapi paling bersetuju dengan yang nombor satu tu.

    ReplyDelete
  9. pernah rasa mcm tu. for those yg ada rasa mcm tu just remind urself to love urself. terima kelebihan n kekurangan diri seadanya & hargai diri sebelum hargai org lain ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. u should go and love yrself 😘

      Delete
  10. Yup! You really have to stop comparing yourself to others. Works wonders with your self esteem.

    ReplyDelete
  11. ermmm mencuba untuk jadi terbaik hi3

    ReplyDelete
  12. best baca entry awak ni. Sy tengah down pun boleh semangat balik. Thanks for ur advice ya!
    do follow my blog sini ok..

    http://bercakapdenganbintang.blogspot.my/

    ReplyDelete
  13. Betul tu...yg penting positive attitude dan sentiasa berada di klangan org yg positif..its much better

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts