Self Esteem

Hai Assalamualaikum.



Ada apa dengan self esteem? Penting sangat ke self esteem ni?
Well, semua orang mahukan yang terbaik.Tapi, bukan semua mampu jadi yang terbaik.
Psttt, at least you try bruhh. Chill.


So, apa yang awak semua faham tentang self esteem?
Harga diri, kepercayaan diri, keyakinan diri etc. Ini apa yang mostly people noted kan. Betul, tak kata salah. To be honest, aku berkawan baik dengan rasa rendah diri. Kawan BAIK okay. True! Kadangkala 'Low Self Esteem' bukan hanya terjadi kepada mereka yang mengalami kekurangan seperti kelainan upaya, kurang berharta etc. Tapi,  boleh jadi pada mereka yang berjawatan tinggi, berharta etc.


So guys,
how to overcome this things?


Here it is.

First thing first okay. Stop Comparing Yourself With Others. Highlighted!

When you do, well sure you will find the fact that "there are better and maybe worse than you". Who knows kan? Masa tu lah kau mula rendah diri once kau dapat tahu segala jenis kelemahan yang wujud, segala jenis kelebihan yang perlu kau compete. Serious, if you constantly keep on comparing yourself with others, then you will meet with those who have not been able to emulate.





Next what?
People always tend to be happy when they got compliments. But hey, there's certain people who reject those valuable words. Things you have to know on how to build up your self esteem, do not reject those praise.  Bukan maknanya kau perlu kata, "Come on, bukan aku lah kalau benda ni tak berjaya", "Oh, aku memang pakar bab ni" bilamana orang puji kau. NO! Itu membangga diri. Don't ever do that. Orang menyampah ada ler. But at least, you say.."Terima kasih" even kau rasa what? huh? there is no need for people to praise me sebab benda simple gini. Bro, just thanked them. It is easy tho.




"Do not speak ill of Yourself" and please, you better don't!
You will not going to have a high self esteem when you continued to vilify yourself like, "Aku tak boleh." "Semua benda aku buat end up worst." Blerghhh Dude, these feel just ruin your day and what to say, it will reduce your self esteem bro sis.






Other than that, find your own way.Wake up, get a life. stop making people dictate your life since you know what is best for you and not them who knows nothing. Buat itu, buat ini, tak boleh buat itu, tak boleh buat ini bla bla bla...Hello, kau bukan robot yang perlu diprogramkan.





Oh tak lupa juga, Surround yourself with positive people is all you need. Why? Okay, let yourself surrounded by negative people. What do you think will happen? Yang selalu menjatuhkan, yang membezakan, yang menyekat any achievement of your success. Also, your confidence goes down, seriously. Positive environment will build a positive spirit within you. I take this seriously guys.  Positive people always support and not DESTROY.





What else? Mind to share?
Honestly, me..myself having low self esteem. What? Aku pun manusia biasa jugak but have slowly build self-esteem. Bangkit dan berjuang lah melawan rasa rendah diri tu okay. Baby, you are so precious. Ingat tu.
 Chill!











Hope it helps, tak banyak...sikit pun jadi.
Ahaks. Regards,
Adda.


Tops 4 Muslimah Wear Ketika Hari Raya




Hai Assalamualaikum.


Oleh kerana sekarang ini kita masih dalam mood raya, jadi topik kali ini saya akan sentuh berkaitan dengan Hari Raya. Sebelum itu, sambutan Hari Raya anda bagaimana? Lebih meriah daripada tahun-tahun sebelum ini? Atau sebaliknya?

Bagi mereka yang beraya di rumah sendiri  seperti saya dan keluarga, sambutan Hari Raya tidaklah semeriah seperti sambutan di kampung. Tiada homemade dodol dan tiada lemang yang dibakar di kawasan rumah tetapi, apa yang menarik perhatian kami adalah kami disajikan dengan fesyen baju raya moden yang cukup trendi digayakan oleh saudara mara dan sahabat handai di pagi Syawal.

Antara baju yang boleh dikategorikan sebagai top 4 Muslimah wear atau fesyen baju raya yang menjadi pilihan ramai ketika sambutan Hari Raya yang lalu ialah ;








Baju Kurung Moden
Seperti tahun-tahun sebelum ini, tahun 2016 membawakan lebih banyak koleksi baju kurung moden yang unik dan glamour. Antara koleksi baju kurung yang menjadi highlight pada tahun ini adalah koleksi baju raya keluaran Rizalman dan Fiziwoo.










Kaftan
Selain koleksi baju kurung moden, alternatif kedua yang paling popular dikalangan ramai wanita pula adalah koleksi kaftan seperti berikut.








Muslimah Tops & Skirts
Untuk penampilan raya kontemporari yang sempurna pula adalah kombinasi muslimah tops dan skirts. Terdapat aneka rekaan tops Muslimah yang trendi seperti peplum tops, crop tops, lace tops dan banyak lagi.







Muslimah Dress

Dan pilihan favourite yang ke-4 pula adalah koleksi Muslimah dress atau juga dikenali sebagai maxi dress seperti berikut. 




Jadi,
fesyen baju raya mana yang menjadi pilihan awak? Kalau saya, saya pilih semua ;D









Regards,
Adda.

When Technologies Take Over...

Hai Assalamualaikum!








First, mestilah I should wish..
Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin.



Sebut pasal raya, siapa yang tak suka? Dalam kepala mesti dah terbayang ketupat, rendang, lemang, ayam merah, lodeh etc. #Makanjeyangkautau!

Bila beraya, balik kampung is a must!
Dapat main mercun, bunga api, dapat duit raya, jumpa jodoh. Hah? no, I'm kidding.

Bila balik kampung, macam2 ragam dan perangai manusia yang kau boleh nampak. Yang berkepit dengan phone doploh pat jam nya lain, yang sibuk dengan playstation nya lain, yang malasnya pun satu hal.



Paling best bila terdengar makcik aku kata,

"Budak2 ni lah, kalau setakat balik kampung nak main phone, nak berselfie setiap ceruk, nak main game sampai tak hirau orang sekeliling baik duduk berkurung dalam bilik." Huh? Betul makcik. Totally agreed! Selfie tu selfie jugak awak oi, satu dua sudah ler. selfie beratus pun satu dua jugak di uploadnya. (maafkan saya, ini ayat penambah rasa).



Betul, setiap perbuatan kita tu orang tua ni perhati je.
Sebab tu bila ada yang tanya mana gambar raya aku? Memang takde. Phone album memang kosong. Kerja aku makan makan makan. Keluar pegang phone balas WhatsApp orang pun tidok. Malam kalau teringat baru aku reply. ngehngeh



Paling tak boleh lupa orang lain dah siap makan aku macam biasa, jadi orang terakhir yang bangun dari meja makan. Dan bila sesi fotografi (gambar sekeluarga okay) aku still tak bergerak langsung dari meja makan (Hantu Makan) sampai kaklong bising suruh berhenti makan ambil gambar dulu baru sambung balik. Blerghhh kacau betul orang makan. Tapi yelah, kena stop lah. Kau gila taknak bergambar dengan keluarga?! Haha!





So, apa yang aku dapat untuk raya kalini. Ketepikan semua gajet tu kalau nak rasa seronoknya jalinan mesra ikatan bersaudara. Ecehhh. Tak, ini serius. Boleh nak berselfie, nak rakam detik2 indah berhari raya kan? Nak jadikan kenangan kan? Suit yourself then. No offense :)


Oh btw, tipu lah takde gambar raya langsung. Still ada dalam satu, dua, tiga, empat? Idk. Okay, ada. Tapi bukan dalam phone aku. Tah kat mana tah nanti kena tanya sensorang.




So, how was your Raya?

Hope everythings fine and yeah,
Happy Eid Mubarak guys!



Regards,
Adda.



Kepala Baru!

Hai Assalamualaikum..



Hellooo hai!
Tengok apa yang lain? Yeahh kepala baru. Header lah I mean.
Sebelum ni full template berubah hasil sentuhan blogger Ecah . Omeyyy sangat.
Kalini blogger Nurulee pulak baik hati buatkan header. Dia kata takdak apa nak buat. Oh and she said, this is her things. 


Btw, she also create header for Nina.
Bila cakap pasal Nina dengan Ee ni, jangan taktau yang Nina dengan Ee ni dua2 kaki menyakat orang. Nak kata kitorang rapat tu, well boleh tahan rapat although we never met, but the friendship that exists tu macam dah lama gila (Padahal baru setahun jagung kenal).


Here is how the header looks like.



Bila Ee start bagi header banyak2, I wonder..
Ini buat stock tukar setiap minggu ke. HAHAH. Thank you btw <3




Simple yet so nice. Love it.
Aku dah lah paling malas nak buat header.
Oh, header lama still dalam list 'Fav header for weeks'.




P/S : Aku tak sempat merayap ke blog orang lagi ni.
#KoSabarJap malam satgi aku singgah! XP




Till then, see ya!



Regards,
Adda.